fb script

Kongsberg Space Electronics– Suksess i verdensrommet

At navigasjonsutstyret i bilen din fungerer som det skal, at det er Internett ombord i fly og at nødsignaler fra skipbrudne blir fanget opp, er det avansert elektronikk fra Horten oppe i verdensrommet som sørger for. Norspace, et av programområdene i Space divisjonen i Kongsberg Defence & Aerospace, er  en høyteknologibedrift som utvikler og produserer elektronikk som monteres ombord i satellitter som sendes ut i verdensrommet.

At navigasjonsutstyret i bilen din fungerer som det skal, at det er Internett ombord i fly og at nødsignaler fra skipbrudne blir fanget opp, er det avansert elektronikk fra Horten oppe i verdensrommet som sørger for. Kongsberg Space Electronics et av programområdene i Space divisjonen i Kongsberg Defence Aerospace, er en høyteknologibedrift som utvikler og produserer elektronikk som monteres ombord i satellitter som sendes ut i verdensrommet.

– Alt det vi lager benyttes til avanserte funksjoner ombord i satellittene. Vi har vært i bransjen i over 30 år og har elektronikk i mer enn 200 satellitter som går i bane rundt jorden, forteller prosjektleder for forsknings- og utviklingsprosjekter hos Norspace, Grunde Joheim.

KLARE SIGNALER

Utstyret til Norspace er en del av signalveien fra bakken, opp til satellitten og ned til jorden igjen.

– For å få stadig nye systemer på bakken til å virke nøyaktig, trenger vi satellitter. I tillegg trenger vi satellittene for å kommunisere med fly som er i lufta og skip ute på verdenshavene. Det krever at utstyret vi leverer er både ekstremt pålitelig og nøyaktig, forklarer Joheim.

REDDER LIV

Kongsberg Space Electronics er blant annet leverandør til satellittprogrammet Galileo, som er EU og den europeiske romfartsorganisasjonens system for satellittnavigasjon.

– Vi leverer bokser som er helt sentrale for å gi navigasjonssignaler. I disse satellittene er det også montert søk- og redningsmottakere. De gir eksempelvis nøyaktig posisjon for hvor en utløst nødpeiler befinner seg. Det bidrar til at helikoptre eller skip raskt kan sendes ut til ulykkesstedet og redde menneskeliv, forteller Joheim.

DRAR NYTTE AV NETTVERK

At det er så mange teknologibedrifter i Horten, gjør at selskapene tilsammen klarer å trekke til seg veldig bra kompetanse. Det har også gitt grunnlag for å bygge et godt felles teknologimiljø i byen. 

 Egentlig er vi litt like her, for vi må alle være best på de tingene vi leverer. Siden de fleste av oss leverer produkter til et internasjonalt marked, har vi samme ønske om å utnytte spisskompetansen vår til det ytterste. Det gjør at vi kan diskutere felles problemstillinger. Høyteknologi er noe som ligger i sjela til Horten, og det drar vi alle nytte av, sier Joheim.

TØFT KAPPLØP

Utviklingen innenfor romfartsteknologi går veldig fort, og det er hard internasjonal konkurranse om kontraktene. Derfor må Kongsberg Space Electronics være best på det selskapet leverer for å vinne frem. Det gjør at Joheim og kollegaene hele tiden må ligge i forkant og jobbe hardt for å lede an i utviklingen av neste generasjons utstyr.

 Ting vi ikke tenkte på i går er et krav og dagligdagse ting i dag. Det som er sikkert, er at i fremtiden vil det komme stadig nye tjenester som vil gi behov for både mer datatrafikk og mer avanserte operasjoner fra satellittene. Vi må derfor alltid være forberedte på det neste teknologiskiftet. Det er krevende, men også veldig spennende å holde på med, sier Joheim.