fb script

Kobben (tidligere Silicia) – Skaper konkurransedyktige bedrifter i Vestfold

Teknologiinkubatoren Kobben utfordrer gründerne til å tenke utenfor boksen.

Teknologiinkubatoren Kobben utfordrer gründerne til å tenke utenfor boksen.

HJELPER GRÜNDERE MED Å LYKKES

Kobben er en Hortens-bedrift litt utenom det vanlige. Hovedfokuset deres ligger på å bygge opp lokale gründere slik at de kan lykkes på verdensmarkedet. Hos Silicia får Vestfold-gründerne tilgang til et innovativt miljø som har kompetansen, nettverket og investorkapitalen som skal til for å skape konkurransedyktige bedrifter.
 

– Vi er i Horten fordi det er her fagkompetansen innenfor mikro- og nanoteknologi er, forklarer forretningsutvikler i Silicia, Henrik Sæter.
– Horten er jo «the electronic coast» i Norge, så det er helt naturlig for oss å ha base her.

JAKTER PÅ LOKAL INNOVASJON

Inkubatoren lener seg tungt på kompetansen som finnes i Horten innenfor teknologi og elektronikk, dette betyr at de i stor grad er på jakt etter nystartede teknologiselskaper.

– Vi har selskaper som jobber med avfallshåndtering, selskaper som designer og utvikler applikasjoner, og vi har også noen som utvikler boblegardiner for å redusere styrken på orkaner. Det er et bredt spekter, med andre ord, sier Sæter.
– Vi har verktøyene som skal til for at disse selskapene lykkes bedre her inne enn det de ville gjort utenfor.

Inkubatoren lykkes kun når gründerne selv lykkes; når de ferske selskapene flytter ut og blir til bedrifter som står stødig på egne bein. Og det er mange bedrifter som lykkes etter tiden i Silicia (Kobben):

– I 2018 omsatte selskapene våre, både de som har vært i Silicia (Kobben) før og de som er her nå, for 286 millioner kroner, forteller Sæter.
– Så det sier noe om størrelsen på selskapene våre. Det er mange som vokser seg store her.

SATSER PÅ BÆREKRAFT

Fremtiden ser lovende ut for teknologi-inkubatoren:
– Vår vei videre er veldig definert av vårt geografiske nedslagsfelt. Vi er det eneste innovasjonsselskapet av vårt slag i Vestfold, så vår plan er å befeste denne posisjonen ytterligere i tiden som kommer. Vi kan ikke vokse mer enn hva den lokale gründernæringen tillater, sier Sæter.

Selskapet har allikevel en litt annerledes plan for fremtiden:
– Vi vil alltid ha vår kompetanse på elektronikk og teknologi, men vi vil også fokusere mer på bærekraft. Dette mener vi vil bli en hygienefaktor i fremtiden, og vi gleder oss til å utvikle dette aspektet videre sammen med næringen i Vestfold.