Marinebyen Horten
Horten ble faktisk til på grunn av sin beliggenhet til fjorden. Da den kongelige kommisjon i 1815 var på befaring for å finne det perfekte stedet for Norges nye marinebase oppdaget de Horten.
Egentlig på grunn av en feil. Eller «art by accident» som man også kan kalle det.

Kommandørkaptein Søren Adolph Bille glemte nemlig kjørepisken sin på ferja. Dette resulterte i at kommisjonen fikk litt lenger tid her enn planlagt.
Det var da de virkelig fikk kjenne på stedet – på nærheten til fjorden, se den naturlige havna og forstå nærheten til hovedstaden – at ble det klart: Alt lå til rette. Det var her Norges nye marinebase skulle være.
Tre år senere, ved kongelig resolusjon i 1818, ble Horten valgt.
I årtiene som fulgte ble åkere og skog erstattet med verft, dokk, verksteder, båtskur, magasiner, festningsanlegg, boliger og en kirke. Fregatter, skonnerter og hjuldamper ble bygd og utrustet. Fra midten av 1800 tallet bodde og arbeidet ca. 3-4000 personer på marinebasen og verftet. Dette ga grobunn for fremveksten av kjøpmenn, bedrifter, politi og skole utenfor marinebasen på Karljohansvern. I 1907 fikk Horten bystatus og så har vi bare holdt det gående.
* Dette er forenklet versjon, om du vil ha hele historien så besøk Marinemuseet på Karljohansvern.

Besøk Marinemuseet på Karljohansvern
Helt siden 1864 har Marinemuseet på Karljohansvern i Horten formidlet Norges sjømilitære historie. Opplev et av verdens eldste marinemuseer med storslåtte skip og fortellinger om livet til sjøs.