fb script

Fredriks corner

Fredrik Myhre er marinbiolog, jobber i WWF og er super-engasjert i havene våre. Han er ekspert på hai og dykker titt og ofte i Oslofjorden. Sjekk ut hva han sier:

Oslofjorden er en syk pasient som trenger akutt medisin. Fjorden vår var tidligere en av de rikeste av sitt slag i hele verden, men er nå blitt en av de fattigste. Det er viktig å ha i bakhodet at området «Oslofjorden» inkluderer både de kommunene som ligger langs fjæresteinene av fjorden, samt de som ligger i det vi kaller nedbørsfeltet til fjorden.

I alt utgjør Oslofjorden 118 kommuner med 2,8 millioner mennesker. Med andre ord, halve Norges befolkning bor i områder som har noe å si direkte for livet i Oslofjorden.

 

Dykker i Oslofjorden
Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond

Den gode nyhetene er at Oslofjorden kan reddes og vi vet hva som skal til:

* Strengere regler for både fritidsfiske og yrkesfiske. Dette inkluderer da å innføre nullfiskeområder fra Moss – Horten og innover i fjorden, samt for områdene Ytre Hvaler nasjonalpark og Færder nasjonalpark. Dette er foreslått av Fiskeridirektoratet, støttet av Miljødirektoratet og anbefalt av landets ledende havforskere.

* Minimere avrenning fra landbruksarealer. Dette betyr forbud mot høstpløying, strengere krav om kantsoner i landbruksarealer, mer og bedre skogvern, samt mer restaurering av områder med myr.

* Stanse nitrogenforurensing fra avløpet. Dette må gjøres ved å få på plass strengere regler og flere renseanlegg med bedre teknologi i hele nedbørsfeltet til Oslofjorden.

* Forbud mot utbygging i strandsonen i kommuner langs Oslofjorden.

* At Norge følger en politikk som kutter klimagassutslipp i tråd med Parisavtalen, da overflatelaget i Oslofjorden også har blitt en grad varmere siden 1980 og frem til i dag.

 

Å få livet i Oslofjorden tilbake igjen kan absolutt bli en realitet. Det handler først og fremst om en ting – nemlig vilje. Vilje til å lytte til vitenskapen og å innføre de tiltakene som naturen i Oslofjorden trenger. Det vil koste litt for oss alle, men gevinsten der fremme er en rik fjord med enorme naturverdier som kommer både oss og fremtidens generasjoner til gode!

Lesetips fra Fredrik:

Les gjerne mer her om hvorfor det burde «være lett» å redde Oslofjorden:
https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/det-er-lett-a-redde-oslofjorden/o/5-95-1865685

Les gjerne mer om hvorfor vi generelt trenger flere og bedre marine verneområder langs kysten og i havet her:
https://www.wwf.no/dyr-og-natur/hav-og-fiske/marine-verneomrader